Συχνές ερωτήσεις

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθώ σε κάποιον ψυχολόγο;

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθώ σε κάποιον ψυχολόγο; - Μαρία Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ΘεραπείαΌλοι οι άνθρωποι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας πολλά και ποικίλα συναισθήματα, άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα. Κάποιες φορές, ενίοτε σε συνδυασμό με ψυχοπιεστικά γεγονότα, τα δυσάρεστα συναισθήματα γίνονται εντονότερα και παρεμβάλλονται στη λειτουργικότητά μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η οικογένεια και οι φίλοι ναι μεν αποτελούν ένα καλό υποστηρικτικό δίκτυο, αλλά φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να αλλάξει η διάθεσή μας ή οι σκέψεις που μας στεναχωρούν, μας αγχώνουν, μας θυμώνουν ή μας φοβίζουν.

Σε αυτό το σημείο ο ψυχολόγος συμβάλλει στο να αναγνωρίσουμε ποιες σκέψεις και συμπεριφορές προκαλούν τα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθουμε και παρέχει τεχνικές μέσω των οποίων γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αποκτούμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τους γύρω μας, δοκιμάζουμε και υιοθετούμε συμπεριφορές που μας κάνουν να ζούμε καλύτερα.

Πώς θα είναι στο πρώτο ραντεβού;

Πώς θα είναι στο πρώτο ραντεβού; - Μαρία Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ΘεραπείαΗ πρώτη επικοινωνία με έναν ψυχολόγο μπορεί να προκαλεί έντονο άγχος και πολλούς προβληματισμούς σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας. Ερωτήματα, όπως «Τι θα με ρωτήσει;», «Τι θα λέω όταν ούτε και εγώ ξέρω τι μου συμβαίνει;», «Μήπως με παρεξηγήσει;», μπορεί να δράσουν ανασταλτικά και να αποτρέψουν πολλούς ανθρώπους από το να εμπλακούν στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Ενώ τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στο μυαλό όλων, οι περισσότεροι άνθρωποι ερχόμενοι στο πρώτο ραντεβού έχουν κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να απαντήσουν στα ερωτήματά τους και βιώνουν την εμπειρία αυτή ανακουφιστικά. Οι πρώτες συνεδρίες επικεντρώνονται στη συγκέντωση πληροφοριών αναφορικά με τις δυσκολίες στη ζωή του ατόμου. Χρειάζεται ένα πλήρες ιστορικό. Όλες οι πληροφορίες για τα επαγγελματικά, τα οικονομικά, τις σχέσεις κ.τ.λ. είναι σημαντικές καθώς όλες επιδρούν στη διάθεση και την καθημερινότητά μας. Θεραπευτής και θεραπευόμενος εντοπίζουν από κοινού τις δυσκολίες, και θέτουν μαζί τους στόχους της ψυχοθεραπείας.

Σημαντικό, επίσης, είναι να σημειωθεί ότι οι προσωπικές πληροφορίες που δίνει κάθε άτομο κατά τη διάρκεια των συνεδριών είναι αυστηρά απόρρητες. Λόγοι άρσης του απορρήτου ανακύπτουν πολύ σπάνια και αφορούν περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα τόσο του ίδιου του θεραπευόμενου όσο και τρίτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα συζητηθεί μαζί με τον ίδιο το θεραπευόμενο η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο ψυχολόγος θα δώσει λύση στα προβλήματά μου; Ξέρει να μου πει ποιο είναι το σωστό;

Ο ψυχολόγος θα δώσει λύση στα προβλήματά μου; Ξέρει να μου πει ποιο είναι το σωστό; - Μαρία Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ΘεραπείαΗ σύντομη απάντηση είναι όχι. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει μια σωστή λύση για κάθε δυσκολία. Στόχος των συνεδριών δεν είναι να δοθούν έτοιμες λύσεις που ο καθένας θα κληθεί να εφαρμόσει χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν η προσωπικότητα και τα θέλω του. Στόχος είναι κάθε άνθρωπος να ανακαλύψει τις επιλογές του, να δει τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής και στο τέλος να επιλέξει αυτό που πιστεύει ότι θα του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, έχοντας πλέον γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Σημαντικό στοιχείο για τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι η ενεργητική συμμετοχή και η ανάληψη ευθύνης κάθε ανθρώπου για τη βελτίωση του εαυτού του. Η αλλαγή και η ευζωία έρχονται όταν μάθει κανείς να αποδέχεται τον εαυτό του και τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να προκύπτουν καθημερινά στη ζωή του και να βρίσκει τρόπους να τα διαχειρίζεται ή και να τα αλλάζει.

Πόσες συνεδρίες χρειάζομαι; Πότε πρέπει να σταματήσω;

Πόσες συνεδρίες χρειάζομαι; Πότε πρέπει να σταματήσω; - Μαρία Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ΘεραπείαΗ κάθε συνεδρία διαρκεί 45-50 λεπτά και γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι σχετικά βραχεία σε διάρκεια. Η διάρκειά της, όμως, εξαρτάται από το είδος των δυσκολιών του κάθε ατόμου, το πόσο αποτελεσματική είναι για εσένα αλλά και το ρυθμό με τον οποίο επιθυμείς εσύ να εργαστείς. Η θεραπεία λήγει όταν επιτευχθούν οι στόχοι που έχεις θέσει εσύ μαζί με το θεραπευτή σου.

Μαρία Ελευθεριάδου

Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Διεύθυνση: Λάμπρου Κατσώνη 47, Αθήνα (πλησίον μετρό Αμπελοκήπων).

Τηλ: 6944723206 (Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα με Παρασκευή 09:00-21:00)

e-mail: maria@eleftheriadou.gr