Αν κάναμε μια δημοσκόπηση σχετικά με το ποια στοιχεία είναι σημαντικά για να ευδοκιμήσει μια σχέση οι απαντήσεις που θα παίρναμε μάλλον θα ήταν έννοιες και αξίες όπως η αγάπη, η συντροφικότητα, το ενδιαφέρον, η εμπιστοσύνη, η έλξη και η «χημεία». Και ενώ όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σημαντικά έτσι ώστε και οι δύο σύντροφοι να αισθάνονται ευχάριστα και να αντλούν ικανοποίηση από τη σχέση, τι γίνεται όταν δύο άτομα έχοντας κατακτήσει τα παραπάνω, έως ένα βαθμό, καλούνται να συνεργαστούν και να πάρουν αποφάσεις από κοινού;

Σε αυτό το σημείο οι σύντροφοι καλούνται να έρθουν σε επαφή με τις προσωπικές ηθικές αξίες, τις απόψεις, τα ελαττώματα και τις ιδιαιτερότητες του συντρόφου τους σκοντάφτοντας στις προσδοκίες που έχουν για μια σχέση όπου θα κυριαρχεί η άνευ όρων αγάπη, η σύμπνοια και η αποφυγή των συγκρούσεων. Καθώς ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται ουτοπικό, η βασική δεξιότητα που πρέπει να καλλιεργεί κάθε ζευγάρι προκειμένου να ζει καλύτερα μαζί είναι η επικοινωνία. Βασικό μας ατόπημα είναι ότι, συνήθως, ταυτίζουμε την καλή επικοινωνία με τη συμφωνία και την ταύτιση των απόψεων, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μεγάλη δυσφορία όταν ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μας, όπως ο/η σύντροφός μας, διαφωνεί μαζί μας. Προκειμένου να βελτιώσουμε τη σχέση μας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν, θα πρέπει να εντοπίσουμε τα λάθη στην επικοινωνία μας με το/τη σύντροφό μας ώστε να αναγνωρίσουμε τυχόν παρερμηνείες, να συντονιστούμε και να κατανοήσουμε τα μηνύματα που εκπέμπει ο/η σύντροφός μας και να εκφράσουμε τις δικές μας ανάγκες.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βελτιώσουμε την επικοινωνία στη σχέση μας;

  1. Αποφεύγοντας την ασάφεια: Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς να εκφράζουμε τι θέλουμε και τι περιμένουμε από τον άλλον, θεωρώντας ότι ο/η σύντροφος μας μπορεί ή πρέπει να μας καταλαβαίνει. Τα άρρητα μηνύματα και η ασάφεια μπορεί να έχουν πολλές αναγνώσεις και να ερμηνεύονται με τελείως διαφορετικό τρόπο από κάθε άνθρωπο. Αν δεν λέμε τι θέλουμε, είναι πολύ πιθανό να μην το πάρουμε και ίσως να κατηγορήσουμε το/τη σύντροφό μας για αδιαφορία αντί να εστιάσουμε στα δικά μας επικοινωνιακά λάθη.
  2. Περιορίζοντας το μονόλογο και τις διακοπές στα λεγόμενα του άλλου: Διαφορές στο ρυθμό της ομιλίας, στο συγχρονισμό και τις παύσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην επικοινωνία. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να χρειάζεται μια παύση για να οργανώσει τη σκέψη και το λόγο του, ενώ από άλλους αυτό να ερμηνεύεται ως αδιαφορία, υπαναχώρηση ή να τους προκαλεί άγχος και ενοχές. Προσπαθείστε να βρείτε έναν κοινό ρυθμό.
  3. Χρησιμοποιώντας ερωτήσεις: Μέσω αυτών θα μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες, να διαπραγματευτούμε και να καταλάβουμε τι εννοεί και τι θέλει ο συνομιλητής μας. Προσοχή στον τρόπο που εκφράζουμε τις ερωτήσεις μας! Ο/η σύντροφός μας δε θα πρέπει να νιώθει ότι μέσω αυτών έχουμε στόχο να αμφισβητήσουμε την αξία ή τις γνώσεις του/της.
  4. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα: Οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς κώδικες και τεχνικές επικοινωνίας απ’ότι οι άνδρες με αποτέλεσμα να προκύπτουν παρεξηγήσεις που, όμως, οφείλονται στο διαφορετικό στιλ ομιλίας ανδρών-γυναικών. Για παράδειγμα, οι γυναίκες συνδέουν αυτά που λέει ο συνομιλητής τους με αυτά που οι ίδιες θέλουν να εκφράσουν, ενώ οι άνδρες τείνουν να αγνοούν το προηγούμενο σχόλιο του συνομιλητή τους, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί από τις γυναίκες ως έλλειψη κατανόησης.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ευθύνη που βαραίνει εξίσου και τους δύο συντρόφους. Με το να εντοπίζουμε τις δυσκολίες στην επικοινωνία με το/τη σύντροφό μας αποκτούμε μια πιο ρεαλιστική θεώρηση της σχέσης μας, είμαστε σε θέση να εξασκηθούμε ώστε να μειώσουμε τις μεταξύ μας παρεξηγήσεις, σταματάμε να θεωρούμε τη σχέση μας προβληματική και μπορούμε να απολαμβάνουμε το οφέλη της συντροφικότητας.


Βιβλιογραφία:

Beck T. A. (2015). Δεν αρκεί μόνο η αγάπη. Αθήνα. Εκδόσεις Πατάκη

comments

Μαρία Ελευθεριάδου
Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Διεύθυνση: Λεωφ. Αλεξάνδρας 31Α, Αθήνα, ΤΚ 11473

Τηλ: 6944723206 (Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα με Παρασκευή 09:00-21:00)

e-mail: maria@eleftheriadou.gr